Εμβρυολόγος Γενετίστρια |Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τηλ: +30 210 6859000

Ανεπαρκεία το ανδρικό σπέρμα… Κύριος υπεύθυνος η ρύπανση του περιβάλλοντος επισημαίνουν οι ειδικοί

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η γονιμότητα των ανδρών. Έρευνες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες , καθώς και στην Ελλάδα, δείχνουν ότι μειώνονται σε επικίνδυνο βαθμό τόσο η ποσότητα του σπέρματος όσο και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων!

Το θέμα που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες, βρέθηκε για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Συνεδρίου “Αspis ΙΙ”, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Κω.

Από ελληνικής πλευράς ο βιολόγος- εμβρυολόγος δρ Στ. Νικολαρόπουλος παρουσίασε συνοπτικά τα ανησυχητικά αποτελέσματα ερευνών απ’ όλο τον κόσμο:

  • Μελέτη που έγινε στην περιοχή της Αθήνας το διάστημα 1977-1993 έδειξε χειροτέρευση της ποιότητας του σπέρματος.
  • Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν άλλες μελέτες που έγιναν τελευταία στη Δανία, στην Αγγλία, στην Γαλλία και στο Βέλγιο.
  • Στη Βρετανία βρέθηκε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών που είχαν γεννηθεί ως το 1959 ανερχόταν στο 301εκατ., ενώ εκείνων που είχαν γεννηθεί μετά το 1970 ήταν μόλις 214εκατ.

Ένα από τα πιθανότερα αίτια, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, είναι η περιβαλλοντική ρύπανση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σήμερα στο περιβάλλον, όπως οι διοξίνες , το DDT(γνωστό εντομοκτόνο) κ.ά. επηρεάζουν δυσμενώς το αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων.

Πάντως, σημείωσε ο κ. Νικολαρόπουλος , τα προβλήματα που δημιουργούνται στη γονιμότητα μπορούν να επιλυθούν σε ικανοποιητικό βαθμό χάρη στις νέες μεθόδους αναπαραγωγής, όπως είναι η βιοψία όρχεων (TESE) και η μικροχειρουργική του ωαρίου (ICSI).

Με την πρώτη λαμβάνονται σπερματοζωάρια από αζωσπερμικούς άνδρες , ενώ με τη δεύτερη μέθοδο επιτυγχάνονται γονιμοποίηση των ωαρίων και κυήσεις σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Ωστόσο όπως τόνισε ο Έλληνας επιστήμονας, με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζονται τα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος. Το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο, κατέληξε. Σχεδόν όλοι οι άνδρες θα χρειάζονται τη βοήθεια μεθόδων τεχνικής γονιμοποίησης για να αποκτήσουν παιδί…

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Leave a Reply