Καλλιέργεια ωαρίου, προετοιμασία σπέρματος και γονιμοποίηση

Filed in BLOG, IVF by on 7 Αυγούστου 2014 0 Comments

Πρίν ή μετά την ωοληψία, ο σύζυγος πρέπει να παράγει ένα δείγμα σπέρματος με αυνανισμό. Πολλοί άντρες συναντούν δυσκολίες στο να δώσουν σπέρμα την καθορισμένη στιγμή, που συνήθως είναι φορτισμένη με ανησυχία και από τους δύο συντρόφους.

Συνήθως συνιστούμε στο ζευγάρι να κάνει κατάψυξη σπέρματος αρκετές μέρες πριν την ωοληψία (ακόμα και πριν αρχίσει η διέγερση), ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δείγμα σπέρματος την ημέρα της ωοληψίας ακόμα και αν για ψυχολογικούς, ιατρικούς (υψηλός πυρετός, τραυματισμός) ή κοινωνικούς λόγους (επαγγελματικές υποχρεώσεις κ.λπ.) ο άντρας δεν μπορεί να δώσει σπέρμα εκείνη την ημέρα.

Το σπέρμα παραλαμβάνεται από το εργαστήριο όπου γίνεται ανάλυση, έκπλυση και προετοιμασία. Αρκετές ώρες μετά την ωοληψία τα σπερματοζωάρια αναμιγνύονται με το καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το ωάριο ώστε να γίνει η γονιμοποίηση.

Αν όλα πάνε κατ” ευχή, η γονιμοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες. Πολλές φορές (στο ~ 60% των ασθενών) μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του σπέρματος – μπορεί τα σπερματοζωάρια να είναι πολύ λίγα σε αριθμό ή με χαμηλή κινητικότητα ή κακής μορφολογίας. Για την συμβατική (απλή) γονιμοποίηση χρειαζόμαστε αρκετές χιλιάδες υγιή σπερματοζωάρια αλλιώς προχωρούμε σε μικρογονιμοποίηση (intracytoplasmic sperm injection – ICSI).

Tags: ,

About the Author ()

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *