Εμβρυολόγος Γενετίστρια |Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τηλ: +30 210 6859000

Μειώνεται ανησυχητικά η ποιότητα του σπέρματος

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Ανησυχητική μείωση παρουσιάζει τόσο όγκος του σπέρματος, όσο και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, που περιέχεται ανά εκσπερμάτιση στην εποχή μας. Μία πτώση, η οποία όπως δείχνουν μελέτες σε διάφορες χώρες, έχει αρχίσει ήδη δεκαετίες πρίν και συνεχίζεται στις ημέρες μας , κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την γονιμότητα των ανδρών. Παράλληλα από μελέτες που έγιναν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται ότι είναι σημαντική η αύξηση του καρκίνου των όρχεων σε νέους, όπως και των ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Σεμιναρίου Aspis II για τους παρεμποδιστές ενδοκρινών ορμονών και την επίδρασή τους στην υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Κω, από 2-4 Σεπτεμβρίου. Από Ελληνικής πλευράς, μίλησε ο Βιολόγος – Εμβρυολόγος Δρ. Ευστάθιος Νικολαρόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιντούτο IVF & GENETICS με θέμα: Η επίδραση των παρεμποδιστών των ενδοκρινών ορμονών ή “περιβαλλοντικών οιστρογόνων στην ανθρώπινη αναπαραγωγή”.

Όπως είπε ο Δρ. Νικολαρόπουλος από το 1990 και μετά έχουν δημοσιευθεί μελέτες από διάφορες χώρες, όπως την Δανία, την Αγγλία, την Γαλλία και το Βέλγιο, σχετικά με την ποιότητα του ανθρώπινου σπέρματος που αφορούν τον όγκο του ανά εκσπερμάτιση, αλλά και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περιέχονται σ’ αυτή.

Μελέτη μάλιστα που έγινε το διάστημα 1973-1992 σε 1.351 άνδρες με φυσιολογικά χαρακτηριστικά του σπέρματος στην περιοχή του Παρισιού, έδειξε ότι ο ετήσιος ρυθμός μειώσεως του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι 2,1% και το ποσοστό των φυσιολογικών μορφών των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε από 67% σε 57% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο , σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών που γεννήθηκαν μέχρι του σπέρματος για τις νεώτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε από 301.000.000 σε 241.000.000 για τις δύο κατηγορίες, ενώ συγχρόνως ο συνολικός αριθμός των κινουμένων σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε από 169.000.000 σε 129.000.000 αντίστοιχα .

Ανησυχητικά φαίνεται να είναι τα μηνύματα και για την Ελλάδα. Πτώση της ποιότητας του σπέρματος έχει αναφερθεί μελέτη για τη περιοχή της Αθήνας και για το διάστημα 1977-1993.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος θεωρήθηκε σαν ένα από τα πιθανότερα αίτια. Αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού του Ασπρόπυργου, που οφείλεται σε καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα αναφέρθηκε πρόσφατα. Για το διάστημα 1982-1994 παρατηρήθηκε αύξηση 80% περίπου. Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε η ύπαρξη οργανοχλωριομένων παρασιτοκτόνων στο μητρικό γάλα των γυναικών της Πελοποννήσου (DDT και μεταβολιτών του).

Συγχρόνως, όπως ανέφερε ο Δρ. Νικολαρόπουλος, ο αριθμός των καρκίνων των όρχεων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες τις Βαλτικής. Υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν η Δανία, η Νορβηγία και η Γερμανία.

Περισσότεροι πλήττονται οι νεότερες ηλικίες 20-50 ετών. ʼλλη μία ανωμαλία των γεννητικών οργάνων, η υποσπασδίας (ατελής σχηματισμός του πέους στα νεογέννητα) φαίνεται ότι αυξάνεται στην εποχή μας σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες στην Αγγλία, την Δανία, τη Νορβηγία και την Ουγγαρία.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σήμερα στο περιβάλλον, όπως οι διοξίνες, το DDT, PCBs κ.α. προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγή των διαφόρων ζώων που ζουν ελεύθερα στην φύση. Οι ενώσεις αυτές, είναι σταθερές αντίθετα με ότι συμβαίνει στης φυσικές ορμόνες, συγκεντρώνεται αθροιστικά στους ιστού των οργανισμών (βιοσυσσώρευση) και παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό τους. Σοβαρότερες επιπτώσεις, έχουν αναφερθεί για τα έμβρυα, απ’ ότι για τα ενήλικα άτομα.

Έτσι δημιουργήθηκε λοιπόν η θεωρία των “περιβαλλοντικών οιστρογόνων” που υποστηρίζει την ύπαρξη χημικών ενώσεων στο περιβάλλον, οι οποίες όταν εισέλθουν στον οργανισμό, παρεμποδίζουν με την δράση τους ως περιβαλλοντικά οιστρογόνα ενός αριθμού χημικών ενώσεων, όπως τα οργανοχλωριομένα παρασιτοκτόνα.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα την ζωή μας, παραμένει ανεξέλεγκτο, τόνισε ο Δρ. Νικολαρόποουλος, προσθέτοντας ότι αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει επιλύσει ο άνθρωπος όσο πιο σύντομα γίνεται, αν θέλει να διαφυλάξει την υγεία του και βεβαίως την αναπαραγωγή του. Πάντως σημείωσε, τα προβλήματα που δημιουργούνται την γονιμότητα των ζώων και των ανθρώπων με την πτώση της ποιότητας του σπέρματος, μπορούν να επιλυθούν σε ικανοποιητικό βαθμό χάρη στις προόδους των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζονται σήμερα όπως είναι η βιοψία όρχεων (TESE) και η μικροχειρουργική του ωαρίου (ICSI).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Leave a Reply