Εμβρυολόγος Γενετίστρια |Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τηλ: +30 210 6859000

Είχες πρόωρη εμμηνόπαυση;

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Μία πρόσφατη μελέτη ισχυρίζεται ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι κατά 85% κληρονομική. Ως μέσος όρος θεωρείται η ηλικία των πενήντα ένα. Αν λοιπόν, η μητέρα σας σταμάτησε να έχει περίοδο στα σαράντα της, είναι πιθανό να συμβεί το ίδιο και εσάς. “Μάλιστα”, όπως μας λεει ο γυναικολόγος Βασίλης Φιακάς. “στην ιατρική υπάρχει ένας εμπειρικό κανόνας που λεει ότι δέκα χρόνια πριν από την ηλικία της πιθανολογούμενης εμμηνόπαυσης θα έχουμε προβλήματα γονιμότητας”.

 

 

ΕΙΧΕΣ ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

ELLE ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΡΙΛΗΣ ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗΣ

Αν η απάντηση είναι ναι: Αν θέλετε να κάνετε παιδιά, καλό θα είναι να το επιχειρήσετε προτού η γονιμότητά σας αρχίσει να φθίνει. Σύμφωνα με τον κανόνα που προαναφέραμε λοιπόν, θα πρέπει να το δοκιμάσετε τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν από την ηλικία της εμμηνόπαυσης της, μητέρα σας. Μία λύση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα θα είναι να καταψύξετε τα ωάρια σας για να τα γονιμοποιήσετε μελλοντικά. Ωστόσο, θα είστε μάλλον πρωτοπόρος, αφού η μέθοδος αυτή έχει δώσει ζωή μόνο σε οχτώ μωρά παγκοσμίως. Οι ερευνητές, πάντως ψάχνουν έναν τρόπο για να καθυστερήσουν των ωορρηξία και έτσι να προστατέψουν το απόθεμα των 400.000ωαρίων που έχει κάθε γυναίκα στη ζωή της.
ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Ο καρκίνος του στήθους προσβάλει μία στις δέκα γυναίκες. Το 5 έως 10% των περιπτώσεων είναι κληρονομικές. “Αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι συγγενείς από την ίδια μεριά της οικογένειας που να έχουν νοσήματα από την ασθένεια ,ο κίνδυνος για τη γυναίκα αυξάνεται”, όπως μας λεει η δρ. Ελένη Κοντογιάννη, γενετίστρια, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Γενετικής. Άλλοι δείκτες που αυξάνουν τις πιθανότητες είναι το να έχουμε κάποια συγγενή που να έχει αρρωστήσει σε νεαρή ηλικία (πριν από τα σαράντα) ή κάποια που να έχει παρουσιάσει καρκίνο των ωοθηκών. Αν η απάντηση είναι ναι: Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία. Γι’ αυτό, αν θα υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, μετά τα τριάντα πέντε θα χρειαστεί να κάνετε τακτικά μαστογραφίες.

ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Αν ένας ή περισσότεροι συγγενείς σας είχαν θρομβώσεις στις φλέβες (παρουσιάζονται συνήθως στα πόδια), πιθανόν να έπασχαν από μια κληρονομική διαταραχή του αίματος, τη θρομβοφιλία. Ένας στους είκοσι ανθρώπους είναι φορέας ενός ελαττωματικού γονιδίου το οποίο οκταπλασιάζει την πιθανότητα να νοσήσουμε. Αν, μάλιστα, έχουμε κληρονομήσει δυο γονίδια (ένα από κάθε γονέα), ο κίνδυνος εμφάνισης θρομφοφιλίας πολλαπλασιάζεται επί 80. “Για τις γυναίκες που είναι φορείς του γονιδίου και παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι οι πιθανότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες” μας λεει ο Γιώργος Χαριτάτος, μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος. Αν η απάντηση είναι ναι: Μία εξέταση γενετικής σ’ ένα ειδικευμένο εργαστήριο θα δείξει αν είστε φορέας του ελαττωματικού γονιδίου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα και τα αντισυλληπτικά. Για την πρόληψη των θρομβώσεων χορηγούνται διάφορα φάρμακα, ενώ συχνά συστήνονται και εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η βοτανοθεραπεία. “Μερικές φορές το γονίδιο της θρομβοφιλίας ευθύνεται για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές των γυναικών”, μας λεει η γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη. Γι΄ αυτό, όταν υπάρχει τέτοιο σύμπτωμα, γίνεται το σχετικό γενετικό τεστ, που ανιχνεύει το γονίδιο.

ΕΠΑΘΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Η στεφανιαία νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο εβδομήντα χιλιάδες γυναίκες, δηλαδή πέντε φορές περισσότερες απ΄ ότι ο καρκίνος του στήθους. Πολλοί από τους παράγοντές της όπως η υψηλή χοληστερόλη, είναι κληρονομικοί. Αν η μητέρα ή κάποιος άλλος στενός συγγενής σας έπαθε καρδιακή προσβολή πριν από την ηλικία των εξήντα πέντε (για τις γυναίκες) ή πενήντα πέντε (για τους άντρες), υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να συμβεί και σ΄ εσάς. Αν η απάντηση είναι ναι: Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται την υγεία σας ώστε να εντοπίσετε τυχόν σημάδια καρδιοπάθειας. Πρέπει να μετράτε τους σφυγμούς, την πίεση και τη χοληστερόλη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. ” Η ελαφριά άσκηση (περπάτημα), η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου”, μας λεει ο Δημήτρης Κοτσιώνης, υπεύθυνος καρδιολόγος του μαιευτηρίου Λητώ. Σε έρευνες έχει φανεί ότι η χορήγηση οιστρογόνων μειώνει την κακή χοληστερόλη, προστατεύοντας έτσι από την ασθένεια. “Η ορμονική υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση”, όπως σημειώνει ο κύριος Κοτσιώνης, έχει “ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της νόσου”.

ΕΠΑΘΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Το εγκεφαλικό προκαλείται από ένα θρόμβο που μπλοκάρει μια αρτηρία προς τον εγκέφαλο(ισχαιμικό επεισόδιο)ή το σπάσιμο ενός αγγείου μέσα στον εγκέφαλο (αιμορραγικό επεισόδιο, σαν αυτό της Σάρον Στόουν). Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο δεύτερος τύπος επηρεάζεται από την κληρονομική προδιάθεση. “Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή πίεση”, μας λεει ο καρδιολόγος Δημήτρης Κοτσιώνης. Έτσι, αν ο πατέρας ή η μητέρα σας έπαθαν εγκεφαλικό σε νεαρή ηλικία, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο. Αν η απάντηση είναι ναι: Όπως και με τη στεφανιαία νόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι συνεχείς εξετάσεις είναι η καλύτερη πρόληψη.

ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: 35% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου που παρουσιάζονται κάθε χρόνο συνδέονται με γενετική προδιάθεση. Αν ένας κοντινός συγγενής σας ασθένησε πριν από τα σαράντα πέντε, τότε διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο. Αν ο πατέρας ή η μητέρα είχαν πολύποδα του παχέος εντέρου ή καρκίνο σε αυτό το όργανο, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο. Τα κακά νέα είναι ότι σχεδόν στις μισές περιπτώσεις η αρρώστια είναι θανατηφόρα. Αυτό σημαίνει ότι σκοτώνει διπλάσια θύματα απ΄ ότι ο καρκίνος του στήθους και ότι είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αν η απάντηση είναι ναι: Αν η οικογένεια σας έχει ανησυχητικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, τότε ίσως ο γιατρός συστήσει να κάνετε γενετική ανάλυση. Παράλληλα “καλό είναι να ακολουθεί κανείς δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε κόκκινο κρέας”, όπως μας λεει ο γαστρεντερολόγος Νίκος Κουμεντάκης. Επίσης προσέξτε συμπτώματα όπως πιο χαλαρές ή πιο συχνές κενώσεις (που διαρκούν για περισσότερο από έξι εβδομάδες), εναλλαγή δυσκοιλιότητας με διάρροια, επίμονη αιμορραγία του πρωκτού και αναιμία.

ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Αν η μητέρας σας υποφέρει από ημικρανίες, υπάρχει 50% πιθανότητα να έχετε κληρονομήσει τα ελαττωματικά γονίδια. Αν υποφέρουν και οι δύο γονείς, οι πιθανότητες φτάνουν στο 70%. Οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες από είκοσι έως σαράντα τεσσάρων ετών που υποφέρουν από ημικρανίες ή έχουν τέτοιο ιστορικό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό. Εκείνες που καπνίζουν, έχουν υψηλή πίεση ή παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο επί 3,5 φορές. Αν η απάντηση είναι ναι: “Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ημικρανίες είναι ο σταθερός καθημερινός τρόπος ζωής”, μας λεει ο νευρολόγος Δήμος Μητσικώστας. “Οι κανονικές ώρες ύπνου, οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική άσκηση βοηθούν στην κατάρτιση ενός υγιούς προγράμματος. Μερικές ουσίες, όπως το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα, ενοχοποιούνται για την πρόκληση των ημικρανιών. Αντί γι΄αυτές, να προτιμάτε τροφές που βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας, δηλαδή δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες και λιπαρά ψάρια”.

ΥΠΕΦΕΡΕΣ ΠΟΤΕ ΑΠΌ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;
Γιατί πρέπει να ρωτήσετε: Ένας στους έξι ανθρώπους περνάει κατάθλιψη μια φορά στη ζωή του. Η ασθένεια προσβάλει δυο φορές περισσότερο τις γυναίκες απ΄ότι τους άντρες. Αν και η εμφάνιση της συχνά προκαλείται από δυσάρεστες καταστάσεις οι ειδικοί μιλούν με βεβαιότητα πλέον για την απορρύθμιση νευρο-ορμονικών συστημάτων του εγκεφάλου. Υπάρχουν ενδείξεις κληρονομικής επιβάρυνσης, ωστόσο δεν έχει απομονωθεί κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο. “Είναι πιθανό επεισόδια κατάθλιψης να επαναλαμβάνονται μέσα σε μια οικογένεια μόνο και μόνο επειδή τα μέλη της αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα”, μας λεει ο νευρολόγος Δήμος Μητσικώστας. Αν η απάντηση είναι ναι: Η ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας πρόληψης της κατάθλιψης. Πέρα όμως από αυτό, καλό είναι να γυμνάζεστε και να τρέφεστε σωστά.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Leave a Reply