Εμβρυολόγος Γενετίστρια |Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τηλ: +30 210 6859000

Εμβρυομεταφορά

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Για την εμβρυομεταφορά, το έμβρυο μεταφέρεται σε έναν ελαστικό, μαλακό καθετήρα μέσα σε ελάχιστο όγκο καλλιεργητικού υλικού. Ο καθετήρας εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Το υγρό καλλιέργειας που περιέχει το έμβρυο (ή τα έμβρυα) τοποθετείται προσεκτικά στη μήτρα. Αυτή είναι συνήθως πολύ εύκολη και ανώδυνη διαδικασία και δεν χρειάζεται αναισθησία.

Σε αυτό το στάδιο, μετά την εμβρυομεταφορά, οι περισσότερες γυναίκες έχουν άγχος για το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν. Μερικές είναι τόσο φοβισμένες που μένουν στο κρεβάτι για πολλές ώρες ή μέρες. Αυτό είναι εντελώς περιττό, χρειάζεται απλά να μείνετε για 20 λεπτά ξαπλωμένη και χαλαρή.

Αντίθετα με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, τα έμβρυα δεν εμφυτεύονται στη μήτρα αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά. Αυτό γίνεται μερικές ημέρες αργότερα και δεν επηρεάζεται από τις συνήθεις δραστηριότητες. Εάν η εμφύτευση εξαρτιόταν από την κινητικότητα της γυναίκας, καμία γυναίκα δεν θα έμενε έγκυος. Η γυναίκα δεν θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της ασθενή αλλά δεν είναι παράλογο να χαλαρώσει για μερικές ημέρες. Δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτές οι απλές προφυλάξεις αλλάζουν τις πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας. Σίγουρα όμως δεν χρειάζεται να μείνετε στο κρεβάτι.

Ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε όσο λιγότερα έμβρυα γίνεται χωρίς να μειώσουμε την πιθανότητα επιτυχίας της μεθόδου. Αυτό γίνεται ώστε να μειωθεί, όσο είναι δυνατόν, η πιθανότητα πολύδυμης κύησης, με όλες τις πιθανές περιγεννητικές και μαιευτικές επιπλοκές, καθώς και τις δυσκολίες για το ζευγάρι, σε οικογενειακό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο. Τα υπεράριθμα έμβρυα, εάν υπάρχουν, καταψύχονται ώστε να χρησιμοποιηθούν, εάν η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτύχει, ή, ιδανικά, για το επόμενο παιδί.

Εμβρυομεταφορά βλαστοκύστης
Η βλαστοκύστη είναι το στάδιο που φτάνει το έμβρυο την 5η-6η μέρα της ζωής του. Θεωρητικά, μεταφέροντας ένα έμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης αυξάνουμε τις πιθανότητες εμφύτευσης, μια και οι βλαστοκύστεις έχουν προχωρήσει ενώ κάποια άλλα έμβρυα έχουν σταματήσει την ανάπτυξή τους. Επίσης είναι καλύτερος ο συγχρονισμός εμβρύων-ενδομητρίου, αφού φυσιολογικά τα έμβρυα εμφυτεύονται στο ενδομήτριο την 6η-7η μέρα της ζωής τους.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση των πολυδύμων κυήσεων, μια και 1 ή 2 βλαστοκύστεις μόνο μεταφέρονται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η Louise Brown, το πρώτο παιδί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, γεννήθηκε μετά από εμβρυομεταφορά βλαστοκύστης.

Η εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις, μια και μόνο 30-50% των εμβρύων φτάνουν σε αυτό το στάδιο. Οπότε ένα ζευγάρι με λίγα έμβρυα πρέπει να αναρωτηθεί αν θέλει να πάρει αυτό το ρίσκο, μια και πιθανόν τα έμβρυα που δεν προχώρησαν σε βλαστοκύστεις στο εργαστήριο, να προχωρούσαν φυσιολογικά στο ενδομήτριο περιβάλλον.

Η επιλογή του ιδανικού σταδίου εμβρυομεταφοράς είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα εξατομικευμένα, μετά από συζήτηση με το ζευγάρι.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Leave a Reply