Εμβρυολόγος Γενετίστρια |Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τηλ: +30 210 6859000

Παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωαρίων

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα συλλέξουμε ώριμα ωάρια.

Καταρχάς με τις ορμονικές εξετάσεις: Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης οι ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη παράγονται σε αυξανόμενες ποσότητες. Η αύξηση αυτή μπορεί να ανιχνευτεί με τακτικές ορμονικές εξετάσεις.

Έτσι με την μέτρηση των οιστρογόνων μπορούμε να προβλέψουμε εάν οι ωοθήκες ανταποκρίνονται αρκετά καλά ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, τη συλλογή των ωαρίων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται πολύ καλά στην διέγερση των ωοθηκών, και έτσι μπορούμε να τροποποιήσουμε την φαρμακευτική δόση. Επίσης, η μέτρηση των οιστρογόνων μπορεί να αποτελέσει μια ένδειξη ότι οι ωοθήκες αντιδρούν στα φάρμακα της εξωσωματικής πιο έντονα από το επιθυμητό. Αυτή η ένδειξη μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην αποφυγή ορισμένων από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του IVF, της υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Υπερηχογράφημα: οι διαστάσεις των αναπτυσσόμενων θυλακίων μπορούν να μετρηθούν με τη χρήση υπερήχων. Ο υπέρηχος γίνεται συνήθως κάθε 2 – 3 ημέρες ή και καθημερινά αν χρειάζεται, ειδικά σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Οι υπερηχογραφικές μετρήσεις είναι επίσης χρήσιμες για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του πάχους του ενδομητρίου. Ένα παχύ ενδομήτριο υποδεικνύει ότι η μήτρα είναι αρκετά “ώριμη” και σύντομα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα έμβρυο.

Η διαδικασία της διέγερσης διαρκεί συνήθως 8-10 ημέρες. Η ένεση hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) που επάγει την τελική ωρίμανση των ωαρίων, χορηγείται όταν οι μετρήσεις των ωοθυλακίων και τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πλέον κατάλληλα για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η ωοληψία προγραμματίζεται περίπου 35 ώρες μετά την ένεση της hCG.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Leave a Reply